arrow_backBack to Study Resources

Kuiz Bab 9: Sumber Semula Jadi Utama dan Kerjasama Ekonomi di Dunia

10 questions · Form 3 Geografi Bab 8: Sumber Semula Jadi Utama dan Kerjasama Ekonomi di Dunia

10 questions · plays in fullscreen

Full Question List & Answer Key

Prefer reading to quizzing? All 10 questions are listed below with the answer and explanation under each one.

1. Mengapakah tenaga geoterma dianggap sebagai sumber tenaga boleh baharu?

  1. Wap haba bumi terhasil secara berterusan daripada perut bumi
  2. Ia bergantung sepenuhnya kepada tiupan angin dan cuaca
  3. Ia dihasilkan daripada proses pembakaran arang batu
  4. Ia diproses daripada sisa buangan isi rumah
Show answer

Answer: A

Tenaga geoterma memanfaatkan haba semula jadi dari teras dan perut bumi yang tidak akan habis.

2. Antara berikut, pertubuhan yang manakah dianggotai oleh negara-negara di rantau Asia Tenggara?

  1. EU
  2. ASEAN
  3. NAFTA
  4. OPEC
Show answer

Answer: B

ASEAN (Association of Southeast Asian Nations) terdiri daripada 10 buah negara anggota di Asia Tenggara.

3. Empangan Three Gorges merupakan projek hidroelektrik terbesar di dunia. Di manakah empangan ini terletak?

  1. Brazil
  2. China
  3. Kanada
  4. Amerika Syarikat
Show answer

Answer: B

Empangan Three Gorges terletak di Sungai Yangtze, China.

4. Antara negara berikut, yang manakah merupakan penerajui utama dalam teknologi penjanaan tenaga angin di Eropah?

  1. Jerman
  2. Oman
  3. Thailand
  4. Nigeria
Show answer

Answer: A

Jerman merupakan salah satu negara peneraju utama pelaburan dan teknologi tenaga angin di benua Eropah.

5. Penggunaan mata wang tunggal 'Euro' merupakan salah satu ciri keistimewaan blok kerjasama ekonomi...

  1. EU (European Union)
  2. APEC
  3. ASEAN
  4. IMS-GT
Show answer

Answer: A

Kesatuan Eropah (EU) menggunakan mata wang Euro sebagai mata wang rasmi bagi majoriti negara anggotanya.

6. Empangan Itaipu yang menjana tenaga hidroelektrik utama terletak di sempadan antara...

  1. China dan Rusia
  2. Brazil dan Paraguay
  3. Amerika Syarikat dan Kanada
  4. Mesir dan Sudan
Show answer

Answer: B

Empangan Itaipu dibina di Sungai Paraná yang terletak di sempadan Brazil dan Paraguay.

7. Apakah bahan mentah utama yang diperolehi daripada pemprosesan petroleum di loji penapis?

  1. Besi dan aluminium
  2. Petrokimia (seperti plastik dan baja sintetis)
  3. Simen dan batu bata
  4. Kertas dan papan ply
Show answer

Answer: B

Minyak bumi membekalkan bahan mentah penting untuk industri petrokimia.

8. Apakah pertubuhan antarabangsa yang berfungsi mengawal pengeluaran dan penentuan harga minyak mentah dunia?

  1. APEC
  2. OPEC
  3. WTO
  4. ASEAN
Show answer

Answer: B

OPEC (Organization of the Petroleum Exporting Countries) ditubuhkan untuk menyelaraskan kuota dan harga eksport minyak mentah.

9. Kawasan perairan yang berangin kencang sesuai untuk pembinaan...

  1. Stesen tenaga geoterma
  2. Ladang kincir tenaga angin
  3. Loji janakuasa nuklear
  4. Empangan hidroelektrik
Show answer

Answer: B

Kelajuan angin kencang di kawasan lapang atau pantai memutar turbin kincir angin untuk menghasilkan elektrik.

10. Apakah tujuan utama penubuhan WTO (World Trade Organization)?

  1. Mengawal harga minyak mentah antarabangsa
  2. Mengurangkan halangan perdagangan dan mengendalikan peraturan perdagangan antarabangsa
  3. Memberikan pinjaman ketenteraan kepada negara anggota
  4. Membantu pembinaan empangan hidro elektrik
Show answer

Answer: B

WTO mengendalikan sistem perdagangan antarabangsa agar berjalan lancar dan bebas daripada diskriminasi tarif.

Sponsored